Přeskočit na text

Humus

250 g cizrny,4 lžíce olivového oleje + olej na zakápnutí, citronová šťáva, 2-3 lžíce sezamové pasty tahini (koupíme ve zdravé výživě), sůl, případně pepř nebo chilli na dochucení.
Cizrnu namočíme do vody přes noc a na druhý den uvaříme a scedíme, vývar uchováme.
K vařeným zrnům přidáme olivový olej i všechny ostatní přísady a rozmixujeme do hladké pasty. Pokud by byla příliš tuhá, můžeme doředit nepatrně vývarem z cizrny, ale dáváme pozor, abychom jej nepřidali moc a pomazánka nebyla řídká. Výslednou chuť si doladíme podle sebe.
Humus přendáme do misky, povrch uhladíme a zakápneme olivovým olejem, aby neosychal.

Pomazánka z vařeného ovsa

4 lžíce ovsa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, olivový olej, 2 lžíce majoránky, 2 lžíce seznamu, sůl.
4 lžíce ovsa propláchneme a necháme namočené přes noc. Na druhý den uvaříme doměkka (trvá to tak 40 minut).
Nadrobno pokrájenou cibuli a česnek smažíme na olivovém oleji, ke konci smažení přidáme sůl a seznam, nakonec vmícháme majoránku. Smícháme s ovšem a rozmixujeme.

Sezamové gomasio

12 lžic seznamu, 1 lžíce mořské soli.
Na suché pánvi pražíme za stálého míchání seznam do světle růžova , dáme stranou, na pánev vsypeme sůl, necháme prohřát. Pak obojí smícháme a v hmoždíři nebo v třecí misce třeme tak dlouho, až je asi polovina zrnek rozetřených. Gomasio používáme k ochucování pokrmů, sypeme na pomazánky, atd. Neděláme si velké zásoby, protože poměrně rychle žlukne.
Stejným způsobem připravíme gomasio z lněného semínka.

Podlistníky

600 g brambor, 1 hrnek kyselého mléka, 1 vejce, pšeničná polohrubá mouka, sůl, zelné listy.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupané pak nastrouháme nebo prolisujeme, smícháme s kyselým mlékem a vejcem, osolíme a přisypeme tolik polohrubé mouky, abychom dostali vláčné těsto. Na plech vyložený pečícím papírem rozložíme zelné listy a lžící na ně rozetřeme těsto. V horké troubě upečeme. Hotové placky mažeme povidly, sypeme mletými ořechy a poléváme přepuštěným máslem. Můžeme konzumovat s listem nebo jej před podáváním odstraníme. List vytvoří na placce zajímavou strukturu. Můžeme podávat i jako zajímavou přílohu ke slaným jídlům.
V Novém Hrozenkově se podlistníky sypaly rozdrobenou bryndzou.
Dělávají se i ze syrových brambor nebo dvě třetiny syrových a jedna třetina vařených. Existuje mnoho variant tohoto jídla.
Dříve se podlistníky pekly v peci po vytažení chleba. Bylo to oblíbéné jídlo pozdního léta a podzimu.